DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Virusul West Nile. Simptome și metode de prevenție

Virusul West Nile. Simptome și metode de prevenție

De: Cancan 24/06/2019 | 11:40
Virusul West Nile. Simptome și metode de prevenție
Virusul West Nile. Simptome și metode de prevenție

Primul caz de infecție cu virusul West Nile confirmat în țara noastră a fost la finalul lunii iunie 2018, la Iași. O persoană a fost mușcată de un țânțar, iar astfel a fost infectată cu acest virus. Mai jos vă oferim mai multe informații despre acest tip de virus, ce simptome are infecția cu virusul West Nile și ce prin ce metode putem preveni. (Citește și: Ministerul Sănătăţii, anunț îngrijorător: 12 cazuri noi de infecție cu West Nile)

Ce este virusul West Nile

O mușcătură de țânțar se poate transforma în ceva mult mai grav dacă te infectează cu virusul West Nile (abreviat WNV). Țânțarii transmit acest virus prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei persoane. Cu toate acestea, nu toți oamenii muscați de țânțari infectați dezvoltă complicatții de tipul infecției cu West Nile.

Majoritatea infecțiilor cauzate de virusul West Nile au loc în sezonul cald, când țânțarii sunt activi mai mult ca în oricare alt moment din an. Perioada de incubație, adică perioada cuprinsă între momentul în care o persoană este mușcată de un țânțar infectat și momentul când apar semnele și simptomele infecției, variază de la două până la paisprezece zile. (Citește și: Virusul West Nile. Ce este și care sunt simptomele)

Cum se transmite virusul West Nile

De regulă, virusul West Nile se transmite la oameni și la animale prin intermediul țânțarilor infectați. Transmiterea virusului West Nile de la un om la altul poate avea loc prin intermediul substanțelor de origine umană: transfuzii de sânge și de componențe ale sângelui sau transplantul de țesuturi, celule sau organe de la un donator infectat cu virusul West Nile.

Într-un număr foarte mic de cazuri, virusul West Nile s-a putut răspândi și:

• prin expunerea persoanelor care lucrează într-un laborator

• prin transfuzii de sânge și prin donarea de organe

• de la mama la bebeluș, în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau în perioada de alăptare.

Care sunt simptomele virusului West Nile

Dacă o persoană are în organism virusul West Nile, de regulă va prezenta primele simptome ale infecției în interval de 3 pana la 14 zile de la mușcătura de țânțar. Simptomele infecției pot varia ca severitate.

Simptomele severe ale infecției cu virusul West Nile pot fi: febra, confuzi, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală, paralizie, comă. (Citește și: Virusul West Nile face încă 5 victime în ultima săptămână! Cele mai multe decese s-au înregistrat în București)

O infecție gravă poate dura mai multe săptămâni. În cazuri rare, o infecție severă poate cauza leziuni permanente ale creierului. O infecție usoară, de regulă, nu durează atât de mult.

Formele ușoare ale infecției cu virusul West Nile pot fi confundate cu gripa. Simptomele includ: febră. dureri de cap, dureri in tot corpul, greață, vărsături, ganglioni limfatici umflați, erupții pe zona pieptului, pe abdomen sau spate.

La majoritatea oamenilor, nu apar simptome. Cam 8 din 10 persoane infectate cu virusul West Nile nu vor dezvolta niciun fel de simptome, potrivit CDC. La unii pacienți, apare febra. Aproximativ unul din 5 oameni infectați dezvoltă febră, însoțită de alte simptome: dureri de cap, dureri prin tot corpul, dureri articulare, vărsături, diaree, erupție cutanată. Stările de oboseală și de slăbiciune pot dura săptămâni sau luni.

La un număr mic de persoane pot să apară simptome grave. Aproximativ unul din 150 de oameni care sunt infectați cu virusul West Nile dezvoltă o boală severă, care îi afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care acoperă creierul și măduva spinării).

Simptomele infecției grave includ: febră mare, dureri de cap, rigiditatea / înțepenirea gâtului, dezorientare, comă, tremur, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.

Cum poți preveni infecția cu virusul West Nile

Cea mai eficientă modalitate pentru a preveni infecția cauzată de virusul West Nile este să se evite mușcăturile de țânțar. Să nu uităm că țânțarii pot să provoace disconfort atât ziua, cât și noaptea. Este important, așadar, să ținem cont de câteva măsuri care ne ajută să ne protejăm pielea de țânțari și să prevenim o posibilă infecție cu virusul West Nile.

În prezent, nu există un vaccin disponibil care să ne protejeze împotriva virusului West Nile. Oamenii nu pot transmite boala, așa că cea mai bună prevenție este să evităm mușcăturile de țânțari. Este important să avem în vedere câteva lucruri, pentru a evita mușcăturile țânțarilor:

• Hainele – pielea trebuie acoperită cât mai bine, cu bluze cu mâneci lungi și cu pantaloni lungi, cu șosete înalte.

• Produsele contra țânțarilor – Este bine să folosești, atunci când petreci mai mult timp afară, în sezonul cald, un produs repelent, cu acțiune contra țâțarilor.

• Plase și uși de protecție, care nu permit țânțarilor să pătrundă în casă – Este important să ai atât la uși, cât și la ferestre plase de protecție. Totodată, căruțul sau pătuțul copilului sau bebelușului poate fi acoperit cu o pânză subțire, care să îl protejeze pe cel mic de țânțari. Important este ca aceasta să nu aibă găuri mari.

• Evită săpunurile foarte aromate și parfumurile puternice, pentru ca acestea pot atrage țânțarii.

• Alege cu atenție momentul zilei când petreci timp afară. Nu uita că țânțarii sunt în număr mare în special la răsărit și la apus.

• Apa statută din unele bălți – Reține că dacă ai locuri în care apa stagnează, în jurul locuinței tale și în curte, acestea sunt un mediu propice în care țânțarii se înmulțesc în voie.

Tratamentul virusului West Nile

Deoarece este o afecțiune virala, virusul West Nile nu are un leac, însă pacientului i se pot da calmante ori alte medicamente fără prescripție medicală, precum ibuprofenul sau aspirina, pentru a calma simptomele infecției cu acest virus (durerile musculare și durerile de cap). (Citește și: A murit la spital! Avea 75 de ani și era diagnosticată cu virusul West Nile)

Dacă pacientul are creierul inflamat și umflat sau prezină alte simptome grave, medicul îi poate administra lichide intravenoase și medicamente pe cale intravenoasă, pentru a reduce riscul unor infecții.

Alte potențiale tratamente care sunt cercetate pentru encefalită asociată cu virusul West Nile includ: un tip de imunoglobulină administrată intravenos, un anticorp special pentru virusul West Nile și medicamentele din clasa corticosteroizilor.

Recuperarea, în cazul în care infectția cu virusul West Nile provoacă o boala gravă, ar putea dura mai multe săptămâni sau luni. Unele efecte la nivelul sistemului nervos central ar putea fi permanente.

Majoritatea pacienților se recuperează complet, fără tratament medical. În unele cazuri, tratamentele medicamentoase, eliberate fara prescripție medicală, pot ajuta în calmarea simptomelor.

Simptomele grave vor necesita spitalizarea pacientului și un tratament suplimentar, care să ajute organismul să lupte cu infecția cauzată de virusul West Nile, cum ar fi aparatele care ajută pacientul să respire și administrarea intravenoasă a lichidelor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în dormitor și o grădină ca-n filme
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui Călin Georgescu despre afirmațiile controversate ale candidatului independent
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat la volan
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat...
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum 100 de ani
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește legea circulației
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte războinic”
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte...
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut operația pe care o am și știu exact la ce a folosit operația aceea.”
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce scrie
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe canapea…
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu ajutorul AI?
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Ce infomații false a răspândit Călin Georgescu pe TikTok:
Ce infomații false a răspândit Călin Georgescu pe TikTok: "Gândiți-vă că Lucian Blaga este unul...
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se...
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și...
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu ierburi de leac
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu...
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac rusesc
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac...
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Selectează O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9 ani. Soțul i-a transformat căsnicia într-un COȘMAR: Bea și face scandal	 O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9 ani. Soțul i-a transformat căsnicia într-un COȘMAR: Bea și face scandal
Selectează O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9...
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
Mira, mesaj pentru tineri după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024:
Mira, mesaj pentru tineri după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: "Mă bazez pe generația...
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un...
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului...
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale: „Nu poate accepta încă această pierdere”
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale:...
×